Live Chat software

Добре дошъл, посетител! [ Регистрирай се! | Вход

Добави Oбява

Интересни идеи за разходки около София

 1. Кътински Пирамиди:

- На около 26 км. от гр. София.

Намират се в южното подножие на Софийска част от Западна Стара планина, разположени на две места в землището на село Кътина, на 650 m надморска височина. Образувани са в резултат на ерозия в делувиалните отложения, свлечени от планината. Обявени са за природна забележителност.

Кътинските пирамиди са ерозионни форми с естетическа стойност, оформени сред слабо споени неоген-кватернерни гравелити, пясъчници и алевролити.

Парк Дворец Врана:

- Няма дори да се налага да излизате от София

Дворецът „Врана“ (наричан през времето на социализма Враня) е царски дворец с парк в покрайнините на София, където Царското семейство е прекарвало по-голямата част от дните си. Това че дворец Врана е отворен като музей, го прави вторият реституиран царски имот, който е отворен за посетители, първият е дворецът Царска Бистрица.

В парка могат да се видят над 800 растителни вида. Обявен е за национален паметник на културата.

 1. Връх Камен Дел:

- На около 20 км от гр. София

Камен дел е скалист връх в северната част на Витоша. Има височина 1862 m.

Върхът е изграден от андезит. Склоновете му достигат на места до 40о наклон. Подножието му е покрито с широколистни и иглолистни гори. Най-лесно се достига по южния склон.

 1. Джуглата:

-          На около 53 км от гр. София

Джуглата е скална пирамида в землището на село ЦеровоСофийска област, обявена за природна забележителност. Изобразена е на герба на селото.

Скалната пирамида е изградена от долнотриаски червеноцветни кварцови пясъчници. Разположена е на 470 m н.в. Представлява скална гъба с височина 15 m, която е образувана под действието на повърхностните води. Формата ѝ е овална, стъпаловидно стесняваща се във височина, образувайки се няколко заравнени площадки. Разделена е на три отделни блока, като най-северният е силно нарушен.

 1. Езеро Панчарево

Язовир в горното течение на река Искър, на територията на Столична община. Красивата природа и близостта му до София го правят любимо място за излети и почивка на софиянци. Около Панчаревското езеро, през годините са създадени няколко залесени парка, изградени са спортни бази, ведомствени почивни домове и няколко уютни заведения за обществено хранене. Районът постепенно придобива характера на благоустроена зона за отдих, която днес се използва основно за водни спортове (академично гребане, ветроходство), излети с лодки и водни колела, риболов и балнеолечение. Има плажна ивица с дължина 1300 m и водоем за платен риболов.

 1. Кремиковски Манастир „Свети Георги Победоносец“:

- На около 23 км от гр. София

Манастирът е построен по време на Второто българско царство, вероятно при управлението на цар Иван Александър, но разрушен през 1382 г. от османците. В 1493 година софийският първенец войводата Радивой го възобновява със собствени средства, в памет на двете си починали деца Теодор и Драгана. От това време датира старата църква в двора на манастира, а през 1926 г. е съградена втора черква. През 1503 г. покривът на преддверието на манастира е разрушен от земетресение.От ктиторски надпис става ясно, че старата църква е обновявана през 1611 г. По вид и архитектура тя представлява еднокорабна църква с притвор и полукръгла олтарна апсида.

 1. Боянски водопад:

-          В полите на Витоша, на само 8 км от гр. София и на 5 км от Бояна

Той е най-големият водопад на територията на планината Витоша. Водата пада от височина 25 m. Местността, в която се намира водопадът, е запазила своята природа сравнително незамърсена.

„Тоя водопад ти се струва, че не иде от върха на Витоша, а нейде от небесните висини, носейки със себе си лъчите на синевата и шума на бурите им“

„Водопадът“, Иван Вазов

 1. Черни Връх :

Черни връх (2290 m) е най-високата точка на Витоша. Надморската му височина е 2290 m, което нарежда Витоша на четвърто място по височина сред българските планини – след Рила (вр. Мусала – 2925 m), Пирин (вр. Вихрен – 2914 m) и Стара планина (вр. Ботев – 2376 m).

При средногодишна скорост на вятъра от 9,3 m/s Черни връх е вторият най-ветровит връх в България след вр. Мургаш (10,3 m/s).На върха има метеорологична станция, построена през 1935 г. – малко след обявяването на Витоша за народен парк, първият такъв на Балканския полуостров. В станцията има малка туристическа чайна, както и пост на Планинската спасителна служба (ПСС).От върха се разкрива невероятна гледка към Софийското поле, Стара планина и Рила.

 1. Пещера „Темната дупка“ :

-          На около 65 км от гр. София

Пещерата се намира на югоизточния склон на планината Козница, северозападно от гара Лакатник на левия бряг на река Искър на 27 метра над нейното ниво в стената на скален венец. Образувана е в тъмни среднотриаски варовици (ладин) на Милановската синклинала.

 1. Местност „Куклата“ :

-          На около 35 км от гр. София

Местност Куклата (и едноименната скала Куклата) се намира на около 2 км югозападно от центъра на град Сливница, в покрайнините на града, в близост до пътя за селата Гълъбовци и Гургулят. Това е едно чудесно място за разходка на чист въздух сред природата и пикник с приятна компания. От скалата се открива красива гледка към Сливница и околните села.

Легенди за името

Името на местността идва от скала, за която има няколко легенди.Според една от легендите, скалата има формата на кукла.

 1. Цари Мали Град:

Цари Мали град е късноантична римска крепост и укрепено селище в Югозападна БългарияСофийска областОбщина Самоков. Разположена е на хълма Св. Спас в планината Верила, над село Белчин. Археологически проучена в периода 2007 – 2010 година. Най-ранни следи от човешка дейност на на хълма Св. Спас се датират към ранножелязната епоха (VIII – VI в.пр.Хр.). Открити са множество ями с култов характер, което показва, че мястото е използвано от местното тракийско население като светилище.

 1. Пещера Проходна – „Очите на Бога“:

-          Намира се на около 110 км от гр. София

Проходна е една от най-известните пещери в карстовия район край с. Карлуковообщина Луковит. Геоложкият феномен се намира на 250 м надморска височина. Пещерата е лесно достъпна, точно над нея минава пътят от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото), има път и от село Румянцево.

 1. Село Железница: Джакузи в гората

-          На около 23 км от гр. София

Горските „джакузита“ са сътворени от доброволци, които със собствени средства и безвъзмезден труд са съградили от камъни и цимент едно наистина приятно място за отдих. То представлява комплекс от два басейна, които се захранват от топъл минерален извор. Смята се, че неговата вода е лековита и помага при стрес, преумора и кожни заболявания. Те се намират на не повече от половин час от центъра на селото.

Добавена на 27.06.2018

Етикети:

913 Общо преглеждания, 1 за днес

22 /25 /5

  

Сходни НОВИНИ, ЗАБАВА, КЛИПОВЕ И ФИЛМИ

Реклама

Вашият коментар

Времето в София за днес и утре

Последни обяви