Live Chat software

Добре дошъл, посетител! [ Регистрирай се! | Вход

Добави Oбява

Факти за България, с които трябва да се гордеем

16 факта за България, с които трябва да се гордеем

Знаем ли всичко за родината си? Познаваме ли историята си? Има ли с какво да се гордеем като българи?

1. България е една от най-старите европейски държави и е единствената, която не е променила името си от самото си основаване.

2. Според статистиката, България е на трето място в Европа след Италия и Гърция по броя на своите ценни археологически паметници.

3. Признаването на Българската патриаршия от Патриаршията на Константинопол през 927 година я прави най-старата славянска автокефална православна църква в света.

4. Автокефалният статус на българската църква предшества автокефалията на сръбската православна църква от 1219 година (292 години след България) и на Руската православна църква от 1589 година (662 години след България).

Свързано изображение

5. Българите спасяват Европа от ислямизацията през 716 година, когато начело с Хан Тервел се отзовават пред портите на Константинопол, за да помогнат на византийците срещу мюсюлманската заплаха. В решаваща битка през 718 година българската конница побеждава арабите, като убива много от тях. “Те изпитваха по-силен страх от българите, отколкото дори от ромеите”, гласи хронологията на арабски историк. Затова и наричат Тервел “Спасителят на Европа”.

6. Българският народ е сред първите, които започват да използват кирилицата веднага след нейното създаване през 9 век.

7. Когато България се присъединява към Европейския съюз през 2007 година, кирилицата става третата официална азбука в общността. България е първата европейска държава в ЕС, която използва кирилица.

8.  Българската армия е единствената сила в света, която никога не е загубила дори един, единствен флаг в бой, въпреки че е участвала активно във всички големи войни в Европа от края на XIX век насам.

9. Първата въздушна бомба във военната история е дело на Българските въоръжени сили, създадена по време на Първата Балканска война. Тя е използвана на 16 октомври 1912 година от лейтенантите Продан Таракчиев и Радул Милков.

10. Райна Касабова е първата жена, участвала във военновъздушна битка на 30 октомври 1912 година.

11. Българинът Дан Колов е първият борец в света с 1500 победи и 2 единствени загуби.

12. Българинът Петър Петров е създателят на първия цифров ръчен часовник.

13.  Пак българин е създателят на първия електронен компютър. Д-р Джон Винсънт Атанасов и колегата му Кифърд Бери изобретяват първия по рода си в света дигитален компютър в периода между 1939 и 1942 година.

14. Българите са на второ място в света в международните тестове за интелигентност IQ и SAT и на четвърто място по брой висшисти.

15. В България е открито най-старото златно съкровище в света. Открити са повече от 3000 предмета от злато в 294 гроба на повече от 6000 години.

16. Българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“ е изпратена в дълбокия космос на борда на американската космическа сонда „Voyager I“, като част от колекцията от културни артефакти – послание до извънземния интелект.

Това са само малка част от причините, поради които си заслужава не само да се гордеем, че сме българи, а и да останем в България. Да направим тази страна по-добро място за живеене, в името на тези, които са дали живота си за нея, в името на нашите деца, които ще живеят в нея.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР ПО ТЕМАТА МОЖЕ ДА ОСТАВИТЕ КАТО ОТИДЕТЕ С МИШКАТА ПО-НАДОЛУ!

Добавена на 24.02.2017

Етикети:

999 Общо преглеждания, 2 за днес

22 /25 /5

  

Сходни НОВИНИ, ЗАБАВА, КЛИПОВЕ И ФИЛМИ

Реклама

Вашият коментар

Времето в София за днес и утре

Последни обяви